Start
Komunikaty Międzyresortowej Komisji ds. NDS i NDN PDF Drukuj Email
środa, 26 czerwca 2019 07:37

Komisja zwraca uwagę przedsiębiorców, pracowników, laboratoriów badań środowiskowych oraz organów kontroli na wiążące wartości dopuszczalnych poziomów narażenia zawodowego (o działaniu rakotwórczym lub mutagennym).

Komunikaty V i VI dotyczą wartości dopuszczalnych ustalonych w UE lub znajdujących się w projektach dyrektyw.

Więcej informacji:

Strona Centralnego Instytutu Ochrony Pracy - Państwowego Instytutu Badawczego

 
Jak ustrzec się przed upałem. PDF Drukuj Email
wtorek, 11 czerwca 2019 09:40

Upały przekraczające 30°C dają się we znaki wszystkim, zwłaszcza dzieciom i osobom starszym. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Toruniu radzi jak ustrzec się przed  niekorzystnymi dla zdrowia skutkami wysokich temperatur:

  1. Należy unikać bezpośredniego nasłonecznienia, szczególnie w godzinach 11 – 16.
  2. Konieczne jest spożywanie większej ilości napojów, aby zapobiec odwodnieniu – najlepsza jest niegazowana lub lekko gazowana woda. Codziennie należy wypić 2 – 3 l płynów. Należy unikać picia alkoholu, mocnej kawy i herbaty (działają moczopędnie) oraz bardzo słodkich soków i napojów gazowanych (cukier wzmaga pragnienie).
  3. Posiłki powinny być lekkostrawne, składające się z dużej ilości warzyw i owoców. Szczególnie polecane są arbuzy i melony – zawierają do 90 procent wody oraz cenne witaminy i mikroelementy.
  4. Ważnym elementem walki z upałem jest odzież – należy unikać sztucznych materiałów, ubrania powinny być luźne, z naturalnych tkanin (bawełna, len), w jasnych kolorach.
  5. Wychodząc na słońce należy chronić głowę i oczy – nosić nakrycie głowy i okulary przeciwsłoneczne.
  6. Skórę należy zabezpieczać przed słońcem kremami z filtrem.
  7. Podczas upałów należy unikać wysiłku fizycznego, nie wykonywać forsownych zajęć.
  8. Zalecane są częstsze niż zwykle chłodne kąpiele lub prysznice.

Ulotka do pobrania:
Zasady bezpieczeństwa podczas upałów

 

Więcej…
 
Światowy Dzień Bez Tytoniu 2019. Dzień bez papierosa to dobra okazja do rzucenia palenia PDF Drukuj Email
czwartek, 30 maja 2019 08:01

Piątek, 31 maja to Światowy Dzień Bez Tytoniu. Głównym tematem tegorocznego dnia bez papierosa jest: „Tytoń i zdrowie płuc”. Coroczna kampania ma podnieść świadomość na temat szkodliwych i śmiertelnych skutków używania tytoniu oraz zniechęcić do używania tytoniu w jakiejkolwiek formie. W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Toruniu w tym dniu czynny będzie punkt informacyjno-edukacyjny. Będą wykonywane pomiary tlenku węgla w wydychanym powietrzu.

 

Ulotki do pobrania:
file iconŚwiatowy Dzień bez Tytoniu -Nie jest ważne, którego wybierzeszhot!

 
Informacja na temat organizacji wypoczynku dla dzieci i młodzieży PDF Drukuj Email
wtorek, 28 maja 2019 10:05

1 kwietnia 2016 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 marca 2016 r. w sprawie wypoczynku dzieci i młodzieży (Dz. U. z 2016 r., poz. 452), które określa zasady organizowania i nadzorowania wypoczynku dzieci i młodzieży.

W rozporządzeniu określono m.in.:

  • termin złożenia zgłoszenia wypoczynku, jego formy, dokumenty dołączane do zgłoszenia oraz wzór tego zgłoszenia,
  • liczbę uczestników wypoczynku w grupie pozostających pod opieką jednego wychowawcy,
  • termin przekazania karty wypoczynku oraz wzór tej karty,
  • obowiązki kierownika wypoczynku i wychowawcy wypoczynku, w tym obowiązek prowadzenia przez wychowawcę dziennika zajęć realizowanych podczas wypoczynku, oraz wzór tego dziennika,
  • obowiązki kierownika wypoczynku i wychowawcy wypoczynku organizowanego przez szkoły i placówki, który nie wymaga zgłoszenia do kuratora oświaty,
  • dokumenty potwierdzające posiadane przez kadrę przygotowanie do prowadzenia zajęć w ramach kursu na kierownika wypoczynku lub na wychowawcę wypoczynku.

Na stronie internetowej www.wypoczynek.men.gov.pl publikowane są informacje o numerach wydanych zaświadczeń, danych organizatora, liczbie uczestników oraz terminie i lokalizacji wypoczynku. Strona umożliwia zgłaszanie uwag, które wpływają bezpośrednio na skrzynkę MEN. W sytuacji stwierdzenia jakichkolwiek nieprawidłowości organizacyjnych informację o nich można także zgłaszać odpowiedniemu kuratorowi oświaty lub innym służbom (komenda powiatowa/miejska Państwowej Straży Pożarnej, państwowy/powiatowy Inspektor Sanitarny, Policja).

Obiekt albo teren, w którym ma być zorganizowany wypoczynek, musi spełniać wymogi dotyczące bezpieczeństwa, ochrony przeciwpożarowej, warunków higieniczno - sanitarnych oraz ochrony środowiska. Organizator wypoczynku jest obowiązany zapewnić uczestnikom wypoczynku bezpieczne i higieniczne warunki zgodnie z obowiązującymi przepisami w zakresie stanu sanitarnego pomieszczeń i otoczenia.

 

Nadzór nad wypoczynkiem dzieci i młodzieży sprawuje państwowy powiatowy inspektor sanitarny właściwy ze względu na miejsce lokalizacji wypoczynku.

Podczas kontroli szczególna uwaga jest zwracana na:

- stan sanitarno-higieniczny pomieszczeń przeznaczonych na pobyt dzieci
i młodzieży, takich jak sale zajęć, pokoje mieszkalne, świetlice,

- zachowanie standardów dostępności do urządzeń sanitarnych i zapewnienie podstawowych środków do utrzymania higieny osobistej,

- stan sanitarno-higieniczny pionów żywienia.

 
Światowy Dzień Pamięci o Zmarłych na AIDS PDF Drukuj Email
piątek, 17 maja 2019 12:08

 

Światowy Dzień Pamięci


o Zmarłych na AIDS


19 maja 2019 roku

 

Dziś na świecie żyje z HIV blisko 37 mln osób. To prawie tyle, ilu jest mieszkańców Polski. Codziennie zakaża się około 6 tys. osób, a około 4,5 tys. osób umiera z przyczyn związanych z HIV/AIDS.

Po raz pierwszy Światowy Dzień Pamięci o Zmarłych na AIDS obchodzony był w San Francisco i Nowym Jorku w 1983 r. Organizatorzy chcieli uczcić pamięć tych wszystkich, którzy odeszli z powodu epidemii oraz zwrócić uwagę na potrzebę pomocy osobom żyjącym z HIV i chorym na AIDS.

Ten dzień to nie tylko wspomnienie - to okazja do edukacji na temat HIV/AIDS oraz prowadzenia dialogu społecznego na rzecz profilaktyki, opieki i leczenia oraz walki ze stygmatyzacją osób żyjących z HIV.


Sytuacja w Polsce – dane od początku epidemii (1985 r.) do 31 grudnia 2018 r.:


- 23 931 zakażonych ogółem

- 3 667 zachorowań na AIDS

- 1 411 chorych zmarło

 

Więcej informacji: www.aids.gov.pl

 
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania PDF Drukuj Email
środa, 15 maja 2019 07:17

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Toruniu pragnie poinformować, że każdy zbieracz grzybów – w razie jakichkolwiek wątpliwości – może skorzystać z bezpłatnej porady specjalistów grzyboznawstwa w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Toruniu.

Ocenie mogą podlegać jedynie grzyby świeżo zebrane (w dniu zbioru). Wyjątkowo – w przypadku zbiorów weekendowych – możliwa jest konsultacja w poniedziałek. Konieczne jest jednak w tym przypadku przechowanie grzybów do tego czasu w suchym, chłodnym, przewiewnym miejscu.

Porady udzielane są w PSSE w Toruniu – zaprasza grzyboznawca:

 

Jolanta Czyżniewska

ul. Szosa Bydgoska 1

od poniedziałku do piątku w godz. od 800 do 1500

tel. 56 6586246 lub 56 6225029

Poprawiony: wtorek, 30 lipca 2019 08:25
Więcej…
 
Uroczystości Komunijne bez zatruć pokarmowych PDF Drukuj Email
czwartek, 25 kwietnia 2019 08:10

Uroczystości Komunijne bez zatruć pokarmowych

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Toruniu, w związku ze zbliżającym się okresem letnim oraz trwającymi uroczystościami I - komunijnymi, przypomina o zasadach profilaktyki zatruć pokarmowych.

Zatrucia pokarmowe występują najczęściej w okresie letnim. Związane są głównie ze spożyciem źle przechowywanej żywności, w której pod wpływem wysokiej temperatury szybko mnożą się groźne dla naszego układu pokarmowego bakterie lub wirusy. Objawem zatrucia pokarmowego są wymioty, biegunki, niekiedy także gorączka. Mogą one pojawić się bezpośrednio po spożyciu skażonej żywności bądź dopiero następnego dnia.

Do najczęściej występujących czynników powodujących zatrucia pokarmowe należą norowirusy i pałeczki z rodzaju Salmonella. Zakażenie bakteriami Salmonella następuje drogą pokarmową – poprzez spożycie wody lub pokarmu zawierającego pałeczki Salmonelli. Najczęściej są to jaja oraz mięso (nie tylko drobiowe) i jego przetwory. Ważnym źródłem zakażenia są również osoby będące bezobjawowymi nosicielami, które uczestniczą w produkcji i przygotowywaniu żywności, nieświadomie doprowadzając do przeniesienia bakterii.

Norowirusy wywołują objawy popularnie, ale nieprawidłowo zwane „grypą żołądkową”.  Z reguły nie powodują one większych komplikacji dla zdrowia, jednak odwodnienie spowodowane występującą w czasie trwania choroby biegunką i wymiotami może być niebezpieczne dla małych dzieci i osób w podeszłym wieku. Wirus ten jest niestety jednym z najbardziej zakaźnych wirusów. Na zakażenie nie ma żadnego lekarstwa czy też szczepionki, jednakże przestrzegając zasad higieny można znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania.

 

W załączeniu materiały informacyjne do pobrania:

Więcej:
www.gis.gov.pl

 
«pierwszapoprzednia123456789następnaostatnia»

Strona 2 z 9
Copyright © 2019 PSSE Toruń. Wszelkie prawa zastrzeżone.