Start Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
PDF Drukuj Email
poniedziałek, 25 lipca 2016 07:17

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Toruniu pragnie poinformować, że każdy zbieracz – w razie jakichkolwiek wątpliwości – może skorzystać z bezpłatnej porady specjalistów grzyboznawstwa w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Toruniu.

Ocenie mogą podlegać jedynie grzyby świeżo zebrane (w dniu zbioru). Wyjątkowo – w przypadku zbiorów weekendowych – możliwa jest konsultacja w poniedziałek. Konieczne jest jednak w tym przypadku przechowanie grzybów do tego czasu w suchym, chłodnym, przewiewnym miejscu.

Porady udzielane są w PSSE w Toruniu – zapraszają grzyboznawcy:

 

Jolanta Czyżniewska

ul. Szosa Bydgoska 1

od poniedziałku do piątku w godz. od 800 do 1400

tel. 56 6586246 lub 56 6225029

 

Elżbieta Michalska

Emilia Stefanowicz

ul. Kopernika 9

od poniedziałku do piątku w godz. od 800 do 1400

tel. 56 6539376 lub 56 6539377 (wew. 31)

 


Zapraszamy Państwa do zapoznania się z materiałem filmowym prezentującym zasady bezpiecznego grzybobrania.

 

Największa liczba zatruć śmiertelnych zdarza się wskutek spożycia muchomorów, spośród których do najbardziej niebezpiecznych należą muchomor sromotnikowy i muchomor jadowity. Grzyby te bywają mylone z podobnymi do nich gołąbkami, gąskami lub pieczarkami. Muchomory mają jednak zawsze na trzonie (poniżej kapelusza) pierścień, a u nasady pochwę. Aby uniknąć tragicznych pomyłek nie należy przede wszystkim zbierać zbyt młodych grzybów, u których nie wykształciły się jeszcze główne cechy rozpoznawcze. Należy także wykręcać z podłoża całe owocniki, aby właściwie ocenić budowę trzona.

 

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).

2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek. Nie należy zbierać grzybów "starych" i zepsutych.

3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.

4. Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak).

5. Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.

6. Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.

7. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.

8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych.

9. Nie podawać grzybów małym dzieciom, z jedzenia grzybów powinny zrezygnować osoby mające kłopoty z układem pokarmowym.

W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.


 


 

Ulotka -Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania



Raper GIS-u powraca w świet(L)nej formie

Poprawiony: piątek, 14 lipca 2017 13:43
 
Copyright © 2017 PSSE Toruń. Wszelkie prawa zastrzeżone.