Start
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Toruniu przypomina podstawowe zasady zapobiegania i zwalczania wszawicy. PDF Drukuj Email
wtorek, 14 lutego 2017 11:39

Pomimo upływających lat i większej świadomości higieny wszy nadal są problemem  w wielu szkołach. Należy podkreślić, iż problem wszawicy dotyczy wszystkich stref klimatycznych i populacji ludzkich, bez względu na dbałość o higienę osobistą i status społeczny.

Zakażenie wszawicą następuje bezpośrednio przez kontakt z włosami osoby chorej (przytulanie się, stykanie się głowami) lub pośrednio poprzez używanie wspólnych przyrządów do pielęgnacji włosów (szczotki, grzebienie), ozdób do włosów, nakryć głowy, ręczników i bielizny pościelowej. Najłatwiej zarazić się wszawicą w dużych skupiskach ludzkich (przedszkola, szkoły, internaty, akademiki, kolonie i obozy organizowane dla dzieci i młodzieży oraz zatłoczone środki komunikacji miejskiej).

Więcej…
 
Melanż. Oczekiwania vs. Rzeczywistość PDF Drukuj Email
środa, 08 lutego 2017 11:55

Link do spotów kampanii https://www.youtube.com/channel/UCknqC0Z0HnNVg2JZ1q8tbug

 
Światowy Dzień Walki z Rakiem PDF Drukuj Email
piątek, 03 lutego 2017 10:02

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Toruniu pragnie poinformować, że w związku z obchodami 17. Światowego Dnia Walki z Rakiem Polska Unia Onkologii w dniu 4 lutego 2017 r. organizuje akcję ph. „Dzień Drzwi Otwartych”. W załączeniu: Apel Polskiej Unii Onkologii.

onkologia drzwi otwarte

 
Zasady higieny sprzedaży obowiązujące w sklepach spożywczych. PDF Drukuj Email
wtorek, 31 stycznia 2017 11:24

Każdy klient sklepu spożywczego powinien przede wszystkim zwracać uwagę na porządek panujący w obiekcie, na czystość urządzeń (np. lodówek) i sprzętów oraz na schludność personelu. Nie należy pozwalać, aby podawano żywność brudnymi rękoma, bez zachowania higieny sprzedaży. Trzeba zwracać uwagę na rozdzielną sprzedaż artykułów spożywczych przeznaczonych do bezpośredniego spożycia (np. wędliny, pieczywo, sery) i artykułów, które są poddawane obróbce termicznej bądź myte przed spożyciem (mięso, warzywa, owoce).

Przy zakupie mięsa i wędlin należy zwrócić uwagę na barwę i na zapach, który powinien być swoisty i charakterystyczny, nie budzący obaw. Z kolei świeże owoce i warzywa mają jędrną konsystencję, żywe kolory, nie mają uszkodzeń mechanicznych. Opakowanie powinno być nieuszkodzone i czyste. Nabrzmiałe konserwy, wypukłe wieczka mogą świadczyć o zepsuciu towaru. Ważna jest również etykieta, na której znajduje się termin przydatności do spożycia i warunki przechowywania danego środka spożywczego. Poza tym, analizując skład żywności umieszczony na etykiecie, można wybrać odpowiedni dla siebie produkt (np. o mniejszej kaloryczności, czy mniejszej ilości konserwantów). Może się zdarzyć, że sprzedawca z premedytacją usunie lub zaklei (np. nalepką z ceną) datę przydatności do spożycia – są to praktyki absolutnie niedozwolone.

Nie powinno się kupować produktów łatwopsujących się spoza urządzenia chłodniczego, gdyż nie można być pewnym jakości takiej żywności. Obowiązujący wszystkich przedsiębiorców działających w sektorze spożywczym system GHP (system Dobrych Praktyk Higienicznych) obliguje ich do monitoringu temperatur w urządzeniach chłodniczych oraz przestrzegania tzw. „łańcucha chłodniczego”. Artykuły spożywcze łatwo ulegające zepsuciu (np. produkty mleczne, mięso, wędliny, ryby itp.) powinny być produkowane, przewożone, składowane i wystawiane na sprzedaż w warunkach zapewniających niską temperaturę (zgodnie z deklaracją producenta na etykiecie). Ważną zasadą przy zakupie produktów mrożonych jest kupowanie ich na końcu, aby czas od momentu zakupu do powrotu do domu i umieszczeniu w zamrażarce był jak najkrótszy. Zawsze należy sprawdzić, czy zawartość torebki łatwo przesypuje się wewnątrz – zbrylenie zawartości świadczy o przerwaniu łańcucha chłodniczego; w przypadku lodów dowodem powtórnego ich zamrażania jest zdeformowanie opakowania.

Nad obiektami zajmującymi się dystrybucją żywności prowadzony jest stały nadzór sanitarny. Produkty żywnościowe – w tym także pochodzące z importu – podlegają urzędowej kontroli.

Każdy klient mający jakiekolwiek pytania, wątpliwości czy zastrzeżenia może zgłosić je do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Toruniu.

 
Bezpieczne ferie zimowe PDF Drukuj Email
czwartek, 19 stycznia 2017 11:16

Materiały informacyjne:

Zasady bezpiecznego zachowania się podczas zabaw zimowych

Bezpieczny ubiór zimowy

GRYPA profilaktyka

Ulotka o grypie

Jak uniknąć zakażenia noro- lub rotawirusami

 
Szczepmy się przeciwko grypie! PDF Drukuj Email
czwartek, 06 października 2016 10:30

Pismo GIS

Materiały edukacyjne dot. grypy.

 
Program Trzymaj Formę! PDF Drukuj Email
środa, 14 grudnia 2016 13:21

14XII'16 - Program Trzymaj Formę! 2016-17 - materiały dla koordynatorów.

cele..., sprawozdawczość Trzymaj formę! 2016-17

METODA PROJEKTU

O SOLI słów klika...

RADY DLA SZKÓŁ, KTÓRE...

 
«pierwszapoprzednia123456następnaostatnia»

Strona 4 z 6
Copyright © 2017 PSSE Toruń. Wszelkie prawa zastrzeżone.