Start
Oddział Laboratoryjny posiada nowe 16 wydanie zakresu akredytacji od 21 lutego 2020r. PDF Drukuj Email
czwartek, 24 lutego 2005 01:00

Oddział Laboratoryjny na ul. Kopernika 9 w Toruniu posiada akredytację polskiego Centrum Akredytacji NR AB 583 w zakresie, chemia, mikrobiologia, właściwości fizyko - chemiczne, środowisko pracy.

W dniu 24.02.2005 Oddział Laboratoryjny naszej Stacji otrzymał Certyfikat Akredytacji Laboratorium Badawczego Nr AB 583, w którym Polskie Centrum Akredytacji potwierdza spełnienie wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025


Certyfikat Akredytacji


Akredytowana działalność jest określona w Zakresie Akredytacji Nr AB 583


AB 583

 

Kliknij TUTAJ aby pobrać

Dziedziny badań:
Badania biologicznie i biochemiczne
Badania chemiczne, analityka chemiczna
Badania kliniczne medyczne i weterynaryjne
Badania dotyczące inżynierii środowiska (środowiskowe i klimatyczne)
Badania mikrobiologiczne
Badania właściwości fizycznych
Pobieranie próbek, laboratoria akredytowane do pobierania próbek

 
Konkurs na film krótkometrażowy "Szkoła wolna od używek'' PDF Drukuj Email
poniedziałek, 24 lutego 2020 12:13

 

Konkurs na film krótkometrażowy „Szkoła wolna od używek”
ogłoszony przez Główny Inspektorat Sanitarny


Konkurs jest wydarzeniem ogólnopolskim, organizowanym w ramach programu edukacyjnego „ARS, czyli jak dbać o miłość?”. Udział w nim mogą wziąć wszystkie szkoły ponadpodstawowe, również te, które nie uczestniczą w programie.

Konkurs realizowany jest w ramach utrzymania trwałości rezultatów Projektu KIK/68 pn. „Profilaktyczny program w zakresie przeciwdziałania uzależnieniu od alkoholu, tytoniu i innych środków psychoaktywnych”.

Głównym celem konkursu jest aktywna promocja i edukacja w zakresie profilaktyki uzależnień od alkoholu, tytoniu i innych środków psychoaktywnych wśród młodzieży szkół ponadpodstawowych.

Zadanie konkursowe polega na nagraniu i zmontowaniu filmu krótkometrażowego o tematyce dotyczącej profilaktyki uzależnień od alkoholu, tytoniu i innych środków psychoaktywnych. Wykonawcą musi być zespół składający się z uczniów (od 5 do 10) oraz nauczycieli (od 1 do 3). Każda szkoła może nadesłać wyłącznie 1 pracę konkursową.

Prace konkursowe należy przesyłać do właściwych terenowo powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych. Termin nadsyłania prac upływa 8 kwietnia 2020 r.

Prace konkursowe będą oceniane na trzech poziomach: powiatowym, wojewódzkim i krajowym. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny powołuje jury na poziomie powiatowym, które oceni prace konkursowe i do dnia 27 kwietnia 2020 roku prześle do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy jedną, najwyżej ocenioną pracę. Spośród nadesłanych do WSSE w Bydgoszczy prac jury na etapie wojewódzkim wyłoni jedną (najwyżej ocenioną pracę) i w terminie do 13 maja 2020 roku prześle do Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Komisja konkursowa powołana przez Głównego Inspektora Sanitarnego w terminie do dnia 26 maja 2020 roku oceni prace konkursowe i wyłoni 3 laureatów. Prezentacja wybranych prac konkursowych, przyznanie miejsc laureatom przez komisję konkursową, ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród będzie miało miejsce w trakcie uroczystego finału konkursu 4 czerwca 2020 roku w Warszawie. Informacja o miejscu i godzinie uroczystej Gali Finałowej konkursu zostanie przekazana laureatom do dnia 28 maja 2020 r.

Dla laureatów konkursu przewidziane są trzy nagrody w postaci bonów podarunkowych do sieci sklepów sportowych w wysokości 3000 zł, 2000 zł oraz 1000 zł (odpowiednio za pierwsze, drugie i trzecie miejsce).

Pliki do pobrania:

Więcej…
 
23 LUTEGO DZIEŃ WALKI Z DEPRESJĄ PDF Drukuj Email
niedziela, 23 lutego 2020 11:53

 

http://static.gazetapowiatowa.pl/2014/11/depresja-deszcz-750x400.jpg

23 lutego obchodzimy ogólnopolski dzień walki z depresją.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia depresja jest czwartą najpoważniejszą chorobą na świecie i jedną z głównych przyczyn samobójstw. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że na świecie na depresję cierpi 10 proc. populacji. Dotyka ona częściej kobiet niż mężczyzn, np. Polki chorują na depresję dwukrotnie częściej niż mężczyźni. Tylko fachowa pomoc i aktywne przeciwstawienie się chorobie może ją zatrzymać. Depresja dotyczy osób w każdym wieku, poczynając od nastolatków, a nawet dzieci, aż po seniorów. I w każdym przedziale wiekowym jej objawy charakteryzują się czymś innym. Stopniowa utrata radości życia i odczuwania przyjemności, umiejętności cieszenia się rzeczami i wydarzeniami, które do tej pory były odczuwane jako radosne, aż do całkowitego ich zaniku. Obniżenie nastroju i przeżywania, połączone ze zobojętnieniem („jest mi wszystko jedno, co się dzieje i co się stanie”), poczucie pustki. Czasami zmienny (labilny), drażliwy nastrój, trudność w kontrolowaniu nastroju oraz smutek, płacz, który coraz trudniej kontrolować, a czasami niemożność panowania nad własnymi emocjami, impulsywność niezgodna z dotychczasowym zachowaniem.

 
Nowy system powiadamiania o wprowadzaniu do obrotu środków spożywczych (suplementy diety) PDF Drukuj Email
poniedziałek, 03 lutego 2020 10:00

Z dniem 1 stycznia 2020 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia zmieniające rozporządzenie w sprawie wzoru formularza powiadomienia o produktach wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, rejestru produktów objętych powiadomieniem oraz wykazu krajowych jednostek naukowych właściwych do wydawania opinii (Dz.U. 2019 poz. 2499).

 

Główny Inspektorat Sanitarny uruchomi nowy system powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu suplementów diety, żywności wzbogacanej i żywności dla określonych grup, który zastąpi system stosowany dotychczas.

Nowy system usprawni nadzór nad żywnością objętą obowiązkiem powiadamiania, a jednocześnie ułatwi przedsiębiorcom prawidłowe wypełnienie formularza powiadomienia i pozwoli na wyeliminowanie najczęściej popełnianych błędów w składanych powiadomieniach.

Z nowego systemu korzystać będą nadal przedsiębiorcy wprowadzający do obrotu środki spożywcze kwalifikowane jako:

1)            suplementy diety;

2)            żywność wzbogacana;

3)            żywność specjalnego przeznaczenia medycznego;

4)            preparaty do początkowego żywienia niemowląt.

A w przyszłości również jako: preparaty do dalszego żywienia niemowląt ( zawierające substancje inne niż wymienione w Załączniku II do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2016/127 – obowiązek powiadomienia od dnia 22 lutego 2020 r.; wytwarzane z hydrolizatów białkowych – od 22 lutego 2021 r.) oraz środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała (obowiązek powiadomienia od dnia 27 października 2022 r.).

Przed wprowadzeniem do obrotu ww. środków spożywczych przedsiębiorcy zobowiązani są do poinformowania o tym fakcie Głównego Inspektora Sanitarnego (obowiązek wynikający z art. 29 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia – Dz. U. z 2019 r. poz. 1252). Obowiązek dotyczy przedsiębiorców wprowadzających po raz pierwszy produkt w łańcuchu dystrybucyjnym tj. przedsiębiorców wprowadzających produkt po raz pierwszy na terytorium RP.

Więcej…
 
Informacja dla osób powracających z regionu Azji Południowo-Wschodniej PDF Drukuj Email
niedziela, 26 stycznia 2020 19:57

Informacja dla osób powracających z regionu Azji Południowo-Wschodniej

Więcej...>>>

 
W 2020 roku Toruń świętuje 100. rocznicę powrotu do wolnej Polski. PDF Drukuj Email
piątek, 17 stycznia 2020 08:14

Więcej… >>

 
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia ''Trzymaj Formę!'' PDF Drukuj Email
poniedziałek, 23 grudnia 2019 08:17

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Toruniu pragnie przypomnieć Państwu o rejestracji on-line szkół  i uczniów do IX edycji Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia ,,Trzymaj Formę!”. Placówki szkolne mogą dokonywać zgłoszeń za pośrednictwem formularza rejestracji online dostępnego pod adresem: http://konkurs.trzymajforme.pl/register/

Rejestracja szkół powinna odbyć się do 20 grudnia br.

W załączeniu list Głównego Inspektora Sanitarnego do dyrektorów szkół w sprawie konkursu „Trzymaj Formę!”

icon List GIS

 
1 grudnia - Światowy Dzień Walki z AIDS PDF Drukuj Email
piątek, 29 listopada 2019 11:00

Skumulowana liczba zakażeń HIV i zachorowań na AIDS wg powiatów w województwie kujawsko-pomorskim

– stan na dzień 26 listopada  2019 r.

 

HIV

AIDS

ALEKSANDRÓW

3

0

BRODNICA

20

9

BYDGOSZCZ

328

75

CHEŁMNO

6

0

GOLUB

5

0

GRUDZIĄDZ

45

12

INOWROCŁAW

46

8

LIPNO

9

3

MOGILNO

8

1

NAKŁO

23

5

RADZIEJÓW

5

1

RYPIN

7

1

SĘPÓLNO KRAJ.

3

0

ŚWIECIE

18

1

TORUŃ

75

35

TUCHOLA

6

1

WĄBRZEŹNO

3

0

WŁOCŁAWEK

25

7

ŻNIN

11

1

BEZDOMNI

4

0

BRAK DANYCH

275

42

WOJEWÓDZTWO

925

202


W 2019 roku (stan na dzień 26 XI) zgłoszono 48 przypadków nowo wykrytych zakażeń HIV (10 kobiet i 38 mężczyzn). Najmłodsza zarejestrowana w tym okresie osoba ma 23, a najstarsza 69 lat.

Spośród 48 nowo zarejestrowanych zakażonych, 17 osób podało prawdopodobną drogę zakażenia i były to kontakty seksualne (14 - homoseksualnych, 3 -  heteroseksualne).

W 2019 roku (stan na dzień 26 XI) zgłoszono w województwie 14 zachorowań na AIDS (3 kobiety i 11 mężczyzn). Wszystkie osoby, u których rozpoznano AIDS w tym okresie, nabyły zakażenie drogą kontaktów seksualnych (10 - homoseksualnych, 4 - heteroseksualnych).

Ogółem od początku rejestracji (tj. od 1985 r.) do 26 listopada 2019 r. w regionie odnotowano 925 osób zakażonych HIV i 202 chorych na AIDS. Z powodu choroby zmarły 94 osoby.

Od wdrożenia badań w 1985 r. do 30 kwietnia 2019 r. stwierdzono zakażenie HIV u 24.303 obywateli Polski i u osób innego obywatelstwa przebywających na terenie Polski. Wśród ogółu zarejestrowanych zakażonych było co najmniej 6.381 zakażonych w związku z używaniem narkotyków, 1.848 zakażonych poprzez kontakt heteroseksualny oraz 3.892 poprzez kontakt seksualny pomiędzy mężczyznami. Ogółem odnotowano 3.692 zachorowania na AIDS; 1.418 chorych zmarło.

 
Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu PDF Drukuj Email
czwartek, 21 listopada 2019 11:52

Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu obchodzony jest z inicjatywy amerykańskiego dziennikarza Lynna Smitha, który w 1974 roku zaapelował do czytelników swojej gazety, aby przez jeden dzień nie palili papierosów. W efekcie, aż 150 tysięcy ludzi spróbowało przez jedną dobę powstrzymać się od palenia. Zachęcone powodzeniem akcji Amerykańskie Towarzystwo Walki z Rakiem uznało ten dzień jako Dzień Rzucania Palenia. Z czasem akcja miała coraz szerszy zasięg, natomiast Polska dołączyła do niej w 1991 roku. Obchody tegorocznego Światowego Dnia Rzucania Palenia przypadają 21 listopada.

Palenie tytoniu jest przyczyną zachorowań na choroby nowotworowe, choroby układu oddechowego i krążenia. Konsekwencje uzależnienia od tytoniu dotykają nie tylko osobę paląca, ale również jej bliskich. Bierne palenie podnosi ryzyko zachorowania na raka płuc o jedną czwartą, zwiększa także zagrożenie rakiem krtani i przełyku. Należy pamiętać, że rzucenie palenia papierosów, czy też pozostałych wyrobów tytoniowych  jest najskuteczniejszym sposobem zmniejszenia ryzyka zachorowania, a nawet przedwczesnej śmierci z powodu chorób odtytoniowych.

Materiał prasowy przygotowany przez Główny Inspektorat Sanitarny
na okoliczność Światowego Dnia Rzucania Palenia w 2019 roku

 
Zmiana przepisów dot. importu żywności pochodzenia niezwierzęcego PDF Drukuj Email
wtorek, 12 listopada 2019 10:24

Od dnia 14 grudnia 2019 r. wchodzą w życie nowe przepisy unijne dotyczące importu żywności z państw trzecich.

Na tej podstawie obowiązkowo będzie stosowany system TRACES NEW TECHNOLOGY – TRACES-NT przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Państwowych Granicznych Inspektorów Sanitarnych) oraz importerów żywności.

Nowe wymagania będą dotyczyły żywności, dla której przepisy unijne określają wymagania dotyczące zwiększonego poziomu kontroli urzędowych (dotychczasowe rozporządzenie nr 669/2009) lub nakładające specjalne warunki dotyczące przywozu do UE z niektórych państw trzecich (m.in. dotychczasowe rozporządzenie nr 884/2014, nr 2015/175, nr 2017/186, nr 2018/1660, nr 211/2013 oraz nadal obowiązujące rozporządzenie nr 2016/6 (ostatnia zmiana: nr 2019/1787) oraz decyzja nr 2011/884/EU). Informacja dotycząca przepisów obowiązujących po dniu 13 grudnia 2019 r. znajduje się w pkt II niniejszej informacji.

W przypadku pozostałych produktów nie objętych tymi przepisami stosuje się przepisy krajowe, a więc zgodnie z art. 79 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. poz. 1252) należy złożyć wniosek o dokonanie granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych. Aktualnie nie muszą być one zgłaszane poprzez system TRACES-NT.

Więcej…
 
KONFERENCJA NAUKOWO – SZKOLENIOWA pod hasłem ''Aktualne problemy zdrowia publicznego'' PDF Drukuj Email
poniedziałek, 04 listopada 2019 11:39

KONFERENCJA NAUKOWO – SZKOLENIOWA
pod hasłem „Aktualne problemy
zdrowia publicznego”
z okazji 100 – lecia Służb Sanitarnych w Polsce
oraz 120 – lecia Polskiego Towarzystwa Higienicznego


W dniu 28 października 2019 r. o godz. 10.30 w Centrum Kultury DWÓR ARTUSA w Toruniu odbyła się konferencja naukowo – szkoleniowa pod hasłem „Aktualne problemy zdrowia publicznego”  z okazji 100 – lecia Służb Sanitarnych w Polsce i 120 – lecia Polskiego Towarzystwa Higienicznego.

 

Organizatorami konferencji byli:

- Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Toruniu

- Oddział Toruńsko – Włocławski Polskiego Towarzystwa Higienicznego

- Państwowy Inspektor Sanitarny MSWiA na obszarze województwa kujawsko – pomorskiego

- oraz Miasto Toruń z Prezydentem Miasta Torunia – panem Michałem Zaleskim

 

Patronat honorowy nad konferencją przyjęli:

- Główny Inspektor Sanitarny - pan Jarosław Pinkas,

- Główny Inspektor Sanitarny MSWiA - pan Marek Posobkiewicz,

- Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy - pan Jerzy Kasprzak,

-  Prezydent Miasta Torunia - pan Michał Zaleski.

 

Wykład pt. „Grużlica – co powinniśmy wiedzieć o tej chorobie?” wygłosiła p. Danuta Łaskawska – Szargało – pulmunolog, kierownik Wojewódzkiej Przychodni Gruźlicy i Chorób Płuc z Poradniami Specjalistycznymi w Bydgoszczy, na pytanie „Czy istnieje potrzeba szczepień u dorosłych?” odpowiedziała dr hab. n. o zdr. Iwona Paradowska – Stankiewicz – Krajowy Konsultant ds. Epidemiologii, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Zakład Epidemiologii Chorób Zakaźnych i Nadzoru, natomiast temat „Aktualne zagrożenia epidemiczne w sezonie 2019/20 – możliwości profilaktyki” omówił  dr n. med. Paweł Grzesiowski - adiunkt Szkoły Zdrowia Publicznego Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego w Warszawie, sekretarz Zespołu Ekspertów do Spraw Programu Szczepień Ochronnych, członek Fundacji „Instytut Profilaktyki Zakażeń”

 

Zgromadzeni na konferencji goście mieli przyjemność wysłuchać występu młodych artystów z Zespołu Szkół Muzycznych w Toruniu – Stanisława Oracza z klasy pani Magdaleny Stopińskiej, Karoliny Sekuły i Dominika Gawarkiewicza pod opieką pana Marka Kamoli.

W konferencji uczestniczyli: pani Izabela Kucharska – Zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego, pan Jerzy Kasprzak – Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy, nadbrygadier Janusz Halak – Komendant Wojewódzki Państwowej Straży Pożarnej w Toruniu, inspektor Marcin Woźniak – Zastępca Komendanta Wojewódzkiego Policji w Bydgoszczy, podpułkownik Robert Jankowski – Zastępca Komendanta Placówki Straży Granicznej w Bydgoszczy, pan Marek Olszewski – Starosta Toruński, przedstawiciele Urzędu Wojewódzkiego Delegatura w Toruniu oraz Urzędu Marszałkowskiego, pani Izabela Miłoszewska - Dyrektor Wydziału Zdrowia i Polityki Społecznej Urzędu Miasta Torunia, dyrektorzy i naczelnicy, szefowie służb i instytucji Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, pracownicy inspekcji sanitarnej, członkowie Polskiego Towarzystwa Higienicznego, przedstawiciele lokalnych władz, pracownicy służb mundurowych, środowisk medycznych w województwie kujawsko – pomorskim, uczniowie szkół ponadpodstawowych oraz rodzice i opiekunowie dzieci, którzy uchylają się od szczepień ochronnych.

W konferencji uczestniczyło ok. 300 osób.

Więcej…
 
Kampania pt. ''Dobry przepis na bezpieczeństwo'' PDF Drukuj Email
środa, 02 października 2019 13:14

W przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem mięsa, które są adresatami kampanii, występują liczne i poważne zagrożenia zawodowe. Nadal zdarza się, w szczególności w małych zakładach przetwórczych, że w procesie produkcji eksploatowane są maszyny i urządzenia produkcyjne, które nie spełniają wymagań minimalnych bezpieczeństwa. Czasami są one niekompletne i nie w pełni sprawne. Przede wszystkim mowa tu o urządzeniach do rozdrabniania mięsa, które nie są wyposażone w pokrywy lub blokady, przez co mogą stać się przyczyną wypadków przy pracy. Wiele czynności w zakładach mięsnych nadal wykonywanych jest ręcznie (załadunek surowca do maszyn, prace ręczne przy pomocy ostrych narzędzi, transport surowców i półproduktów pomiędzy kolejnymi etapami produkcji, mycie urządzeń i pomieszczeń), co skutkuje dużym wydatkiem energetycznym pracowników, a w konsekwencji zmęczeniem oraz brakiem koncentracji w czasie wykonywanych prac, co może prowadzić do wypadków przy pracy. Ponadto niesprzyjającymi czynnikami środowiska pracy w firmach zajmujących się przetwórstwem mięsa są: hałas, brak oświetlenia pomieszczeń pracy światłem dziennym, panujący mikroklimat zimny, duża wilgotność powietrza, a także występujące czynniki biologiczne.

 

Celem kampanii jest ograniczenie zagrożeń wypadkowych i zdrowotnych w zakładach zajmujących się przetwórstwem mięsa poprzez zapewnienie przestrzegania przepisów prawa pracy, w szczególności bezpieczeństwa i higieny pracy oraz umożliwienie pracodawcom dostosowania zakładów pracy do obowiązującego prawa w drodze udziału w programie prewencji. Główną grupą docelową kampanii są pracodawcy, właściciele firm oraz pracownicy służb bhp zakładów zajmujących się przetwórstwem mięsa. Dodatkową grupą docelową są pracownicy zatrudnieni w zakładach ww. branży

Więcej informacji pod adresem: www.bhpnatak.pl

 
1 października Ogólnopolski Dzień Tornistra PDF Drukuj Email
wtorek, 01 października 2019 11:23

 

Więcej…
 
«pierwszapoprzednia123456789następnaostatnia»

Strona 4 z 9
Copyright © 2020 PSSE Toruń. Wszelkie prawa zastrzeżone.