Start
Zasady higieny sprzedaży obowiązujące w sklepach spożywczych. PDF Drukuj Email
wtorek, 31 stycznia 2017 11:24

Każdy klient sklepu spożywczego powinien przede wszystkim zwracać uwagę na porządek panujący w obiekcie, na czystość urządzeń (np. lodówek) i sprzętów oraz na schludność personelu. Nie należy pozwalać, aby podawano żywność brudnymi rękoma, bez zachowania higieny sprzedaży. Trzeba zwracać uwagę na rozdzielną sprzedaż artykułów spożywczych przeznaczonych do bezpośredniego spożycia (np. wędliny, pieczywo, sery) i artykułów, które są poddawane obróbce termicznej bądź myte przed spożyciem (mięso, warzywa, owoce).

Przy zakupie mięsa i wędlin należy zwrócić uwagę na barwę i na zapach, który powinien być swoisty i charakterystyczny, nie budzący obaw. Z kolei świeże owoce i warzywa mają jędrną konsystencję, żywe kolory, nie mają uszkodzeń mechanicznych. Opakowanie powinno być nieuszkodzone i czyste. Nabrzmiałe konserwy, wypukłe wieczka mogą świadczyć o zepsuciu towaru. Ważna jest również etykieta, na której znajduje się termin przydatności do spożycia i warunki przechowywania danego środka spożywczego. Poza tym, analizując skład żywności umieszczony na etykiecie, można wybrać odpowiedni dla siebie produkt (np. o mniejszej kaloryczności, czy mniejszej ilości konserwantów). Może się zdarzyć, że sprzedawca z premedytacją usunie lub zaklei (np. nalepką z ceną) datę przydatności do spożycia – są to praktyki absolutnie niedozwolone.

Nie powinno się kupować produktów łatwopsujących się spoza urządzenia chłodniczego, gdyż nie można być pewnym jakości takiej żywności. Obowiązujący wszystkich przedsiębiorców działających w sektorze spożywczym system GHP (system Dobrych Praktyk Higienicznych) obliguje ich do monitoringu temperatur w urządzeniach chłodniczych oraz przestrzegania tzw. „łańcucha chłodniczego”. Artykuły spożywcze łatwo ulegające zepsuciu (np. produkty mleczne, mięso, wędliny, ryby itp.) powinny być produkowane, przewożone, składowane i wystawiane na sprzedaż w warunkach zapewniających niską temperaturę (zgodnie z deklaracją producenta na etykiecie). Ważną zasadą przy zakupie produktów mrożonych jest kupowanie ich na końcu, aby czas od momentu zakupu do powrotu do domu i umieszczeniu w zamrażarce był jak najkrótszy. Zawsze należy sprawdzić, czy zawartość torebki łatwo przesypuje się wewnątrz – zbrylenie zawartości świadczy o przerwaniu łańcucha chłodniczego; w przypadku lodów dowodem powtórnego ich zamrażania jest zdeformowanie opakowania.

Nad obiektami zajmującymi się dystrybucją żywności prowadzony jest stały nadzór sanitarny. Produkty żywnościowe – w tym także pochodzące z importu – podlegają urzędowej kontroli.

Każdy klient mający jakiekolwiek pytania, wątpliwości czy zastrzeżenia może zgłosić je do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Toruniu.

 
Copyright © 2017 PSSE Toruń. Wszelkie prawa zastrzeżone.