Start Aktualności Uwaga ! Upały sprzyjają zatruciom pokarmowym.
Uwaga ! Upały sprzyjają zatruciom pokarmowym. PDF Drukuj Email
czwartek, 03 sierpnia 2017 12:17

W ostatnim tygodniu do Polski dotarła fala upałów. O tym, że taka pogoda sprzyja występowaniu zatruć pokarmowych, najlepiej świadczy fakt zgłoszenia jednego dnia do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Toruniu trzech ognisk zatruć po uroczystościach rodzinnych. W ciepłej porze roku drobnoustroje rozwijają się szybciej i zakażają tzw. surowce wrażliwe dla przetwórstwa spożywczego – takie jak jaja, mięso i mleko. Ryzyko zakażenia można zminimalizować przez przestrzeganie podstawowych zasad profilaktyki zatruć pokarmowych.

Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Polsce są bakterie Salmonella oraz norowirusy i rotawirusy. Ponadto częstą przyczyną zakażeń są bakterie Campylobacter, gronkowiec złocisty, pałeczka czerwonki, laseczka zgorzeli gazowej i laseczka jadu kiełbasianego, a w krajach tropikalnych – przecinkowiec cholery. Najwięcej zatruć  pokarmowych powodują nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody przygotowywane metodą nieprzemysłową (nie z proszku), garmażeryjne sałatki jarzynowe z majonezem oraz potrawy z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory i konserwy. Są one narażone na szybkie zepsucie ze względu na dużą zawartość wody i skład chemiczny, stanowiący dobre podłoże do rozwoju mikroorganizmów. Ryzyko zakażenia można zminimalizować przez przestrzeganie podstawowych zasad profilaktyki zatruć pokarmowych.
Zaleca się, aby:   
1.    Nie spożywać surowych jaj.
2.    Przed użyciem jajka umyć pod bieżącą wodą i sparzyć przez zanurzenie w wodzie o temperaturze  80-100° C przez ok. 8-10 sekund.
3.    Po rozbiciu jaj koniecznie umyć ręce przed podjęciem dalszych czynności.
4.    Jajka przechowywać w lodówce w wydzielonym miejscu – tak by nie stykały się z  potrawami gotowymi do spożycia i innymi surowcami.
5.    Starannie myć ręce – zwłaszcza po skorzystaniu z toalety, przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków, po dotykaniu pieniędzy.
6.    Przechowywać żywność łatwo psującą się w niskiej temperaturze (szczególnie potrawy przygotowane z majonezem, ciasta z kremem, lody, produkty rozdrobnione).
7.    Nie zamrażać powtórnie raz rozmrożonej żywności.
8.    Dokładnie myć owoce i warzywa.
9.    Dbać o czystość pomieszczeń i sprzętu kuchennego.
10.    Kupować żywność z wiadomego i pewnego źródła, sprzedawaną w sposób higieniczny i w odpowiednich warunkach.
11.    Przechowywać osobno surowce i produkty gotowe do spożycia (np. mięso i wędliny).

Poprawiony: poniedziałek, 21 sierpnia 2017 06:50
 
Copyright © 2017 PSSE Toruń. Wszelkie prawa zastrzeżone.