Start Aktualności Uroczystości Komunijne bez zatruć pokarmowych
Uroczystości Komunijne bez zatruć pokarmowych PDF Drukuj Email
wtorek, 08 maja 2018 08:19

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Toruniu, w związku ze zbliżającym się okresem letnim oraz trwającymi uroczystościami I - komunijnymi, przypomina o zasadach profilaktyki zatruć pokarmowych.

  1. Starannie myj ręce, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety, przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków, po dotykaniu pieniędzy.
  2. Kupuj żywność z wiadomego i pewnego źródła, sprzedawaną w sposób higieniczny i w odpowiednich warunkach.
  3. Dokładnie myj owoce i warzywa.
  4. Przechowuj żywność łatwo psującą się w niskiej temperaturze (szczególnie potrawy przygotowane z majonezem, ciasta z kremem, lody oraz inne      
    rozdrobnione produkty).
  5. Przechowuj osobno surowce i produkty gotowe do spożycia (np.  mięso i wędliny).
  6. Myj i wyparzaj jaja przed ich użyciem do produkcji potraw (najlepiej unikaj potraw z dodatkiem surowych jaj).
  7. Nie zamrażaj powtórnie raz rozmrożonej żywności.
  8. Dbaj o czystość pomieszczeń i sprzętu kuchennego.

Zatrucia pokarmowe występują najczęściej w okresie letnim. W ciepłej porze roku drobnoustroje rozwijają się szybciej i zakażają tzw. surowce wrażliwe dla przetwórstwa spożywczego – takie jak jaja, mięso i mleko. Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Polsce są bakterie Salmonella oraz norowirusy i rotawirusy. Ponadto częstą przyczyną zakażeń są bakterie Campylobacter, gronkowiec złocisty, pałeczka czerwonki, laseczka zgorzeli gazowej i laseczka jadu kiełbasianego, a w krajach tropikalnych – przecinkowiec cholery. Najwięcej zatruć pokarmowych powodują nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody przygotowywane metodą nieprzemysłową (nie z proszku), garmażeryjne sałatki jarzynowe z majonezem oraz potrawy z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory i konserwy. Są one narażone na szybkie zepsucie ze względu na dużą zawartość wody i skład chemiczny, stanowiący dobre podłoże do rozwoju mikroorganizmów.

Do najczęściej występujących czynników powodujących zatrucia pokarmowe należą rota- i norowirusy. Wywołują one objawy popularnie, ale nieprawidłowo zwane „grypą żołądkową”. Z reguły nie powodują one większych komplikacji dla zdrowia, jednak odwodnienie spowodowane występującą w czasie trwania choroby biegunką i wymiotami może być niebezpieczne dla małych dzieci i osób w podeszłym wieku. Do zakażenia rota- i norowirusami dochodzi najczęściej w dużych skupiskach ludzi, ponieważ wirus bardzo łatwo przenosi się z człowieka na człowieka.

Rotawirusy odpowiadają za infekcje układu pokarmowego wśród niemowląt i dzieci. Szczególnie narażone są dzieci między 6. miesiącem a 2. rokiem życia. Szacuje się, że prawie każde dziecko do 5. roku życia przeszło biegunkę wywołaną właśnie przez rotawirusy. Przed zakażeniem rotawirusami najlepiej chroni doustna szczepionka podawana dzieciom przed 6 miesiącem życia. Chorobotwórcze drobnoustroje atakują również dorosłych, jednak ze względu na lepiej rozwinięty układ odpornościowy, zakażenie rotawirusem przebiega u nich łagodniej, a nawet bezobjawowo.

Norowirusy są częstą przyczyną występowania nieżytu żołądka i jelit u ludzi, zwłaszcza u dorosłych. W przypadku niemowląt i młodszych dzieci, osób osłabionych innymi chorobami oraz osób w starszym wieku zakażenie tymi wirusami jest szczególnie groźne i może prowadzić do zgonu. Na zakażenie nie ma żadnego lekarstwa czy też szczepionki, jednakże przestrzegając zasad higieny można znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Przestrzeganie podstawowych zasad higieny – w tym staranne mycie rąk przed każdym kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania, po wyjściu z toalety, po każdym ich zabrudzeniu – uniemożliwi przeniesienie drobnoustrojów.

W załączeniu materiały informacyjne do pobrania:

 

 

Więcej:
www.gis.gov.pl

Poprawiony: wtorek, 08 maja 2018 12:37
 
Copyright © 2018 PSSE Toruń. Wszelkie prawa zastrzeżone.