Start Aktualności Ostrzeżenia i komunikaty
Ostrzeżenia i komunikaty
Ważna informacja dla wszystkich korzystających z wodociągu agrofood w grabowcu, gm. Lubicz PDF Drukuj Email
piątek, 17 listopada 2017 14:41

KOMUNIKAT NR 1 PAŃSTWOWEGO POWIATOWEGO INSPEKTORA SANITARNEGO W TORUNIU

(DOTYCZĄCY WODOCIĄGU  AGROFOOD W GRABOWCU) Z DNIA 17.11.2017 r.

WAŻNA  INFORMACJA  DLA  WSZYSTKICH  KORZYSTAJĄCYCH  Z WODOCIĄGU AGROFOOD
W GRABOWCU, gm. LUBICZ

Woda z wodociągu Agrofood w Grabowcu gm. Lubicz nie odpowiada wymaganiom mikrobiologicznym określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi  (Dz. U. z 2015 r. poz. 1989).

W  związku z powyższym, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Toruniu stwierdził brak  przydatności wody do spożycia przez ludzi dla miejscowości zaopatrywanych  w wodę z ujęcia  w Grabowcu i nakazał unieruchomienie wodociągu.

 

Należy przestrzegać następujących wskazówek:

  • woda z kranu nie może być przeznaczona do spożycia
  • woda z kranu nie może być przeznaczona do przygotowania posiłków, mycia zębów, przemywania otwartych zranień
  • woda z kranu nie może być używana do brania prysznica, kąpieli i mycia
  • woda z kranu może być używana tylko do spłukiwania toalety i celów gospodarczych

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Toruniu zobowiązał producenta do zapewnienia wody przydatnej do spożycia w czasie prowadzonych działań naprawczych, zmierzających do likwidacji zanieczyszczenia.

UWAGA!!!!

W związku z prowadzonymi przez zarządzającego wodociągiem działaniami naprawczymi może nastąpić zmiana zapachu, smaku i barwy wody. Prosimy o zwracanie uwagi na komunikaty. Prosimy przekazać tę informację Państwa sąsiadom.

W przypadku pytań prosimy o kontakt z producentem wody Agrofood S.A. Grabowiec, ul. Słoneczna 2,  87-162 Lubicz,
numer telefonu 606 838 600.

 
Profilaktyka zakażeń rotawirusami. PDF Drukuj Email
piątek, 17 lutego 2017 12:21

Ryzyko zakażenia rotawirusami można zmniejszyć poprzez:

  1. staranne mycie rąk – zwłaszcza po skorzystaniu z toalety, przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków, po dotykaniu pieniędzy i  powierzchni, które mogą być zanieczyszczone przez inne osoby;
  2. przestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas przyrządzania posiłków;
  3. dokładne mycie owoców i warzyw przed spożyciem,;
  4. używanie wody tylko ze sprawdzonego źródła (zanieczyszczona ściekami może być przyczyną infekcji);
  5. częste mycie dziecięcych zabawek;
  6. mycie i dezynfekcję powierzchni, z którymi stykała się osoba chora;
  7. stosowanie u niemowląt pieluszek jednorazowych lub wielorazowych wygotowywanych;
  8. uczenie dziecka, aby myło ręce przed posiłkami i po każdym wyjściu z toalety, powrocie z podwórka, zabawie ze zwierzętami;
  9. pilnowanie, aby dziecko nie wkładało do buzi brudnych dłoni, szczególnie podczas spacerów;
  10. unikanie masowych zgromadzeń, z uwagi na możliwość przenoszenia rotawirusów drogą kropelkową;
  11. unikanie w środkach transportu zbiorowego niepotrzebnego dotykania powierzchni i elementów ich wyposażenia;
  12. korzystanie poza domem i w podróży z żelu do rąk lub jednorazowych chusteczek nasyconych roztworem alkoholu.

Najskuteczniejszym sposobem zabezpieczenia przed zakażeniem rotawirusami są szczepienia. W Polsce – zgodnie z Programem Szczepień Ochronnych – szczepienia przeciw rotawirusom są zalecane (tj. są niefinansowane z budżetu Ministra Zdrowia) dzieciom od 6 tygodnia życia do 24 tygodnia życia.

 
Szczepmy się przeciwko grypie! PDF Drukuj Email
czwartek, 06 października 2016 10:30

Pismo GIS

Materiały edukacyjne dot. grypy.

 
Zapobieganie zakażeniom HCV PDF Drukuj Email
czwartek, 06 października 2016 10:25

Ulotka - Zapobieganie zakażeniom HCV

 


Copyright © 2017 PSSE Toruń. Wszelkie prawa zastrzeżone.