Badania |
 |
|
Oddział Laboratoryjny PSSE w Toruniu jest przygotowany do wykonywania badań w ramach nadzoru sanitarnego i na zamówienie, zlecenie klienta zewnętrznego. Badania wykonują wyspecjalizowane Sekcje Oddziału: |
II Sekcja Badania Żywności i Żywienia wykonuje Badania:
|
|
Badania Mikrobiologiczne: |
- |
oznaczanie bakterii z grupy coli, |
- |
oznaczanie Escherichia coli, |
- |
wykrywanie obecności pałeczek Salmonelli, |
- |
wykrywanie obecności Yersinia enterocolitica, |
- |
oznaczanie Listeria monocytogenes, |
- |
oznaczanie Staphylococcus aureus, |
- |
oznaczanie Bacillus cereus, |
- |
oznaczanie drobnoustrojów beztlenowych przetrwalnikujących, |
- |
oznaczanie przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany, |
- |
oznaczanie Clostrilium perfringens, |
- |
oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych, |
- |
oznaczanie liczby drożdży i pleśni, |
- |
oznaczanie bakterii kwaszących typu mlekowego, |
- |
wykrywanie enterokoków, |
- |
badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej. |
|
|
|
Badania Fizyko-Chemiczne: |
1. |
Zawartość środków konserwujących, |
- |
kwas benzoesowy - metoda HPLC, |
- |
kwas sorbowy - metoda HPLC, |
- |
dwutlenek siarki - metoda miareczkowa(destylacyjna) |
2. |
Zawartość sztucznych substancji słodzących, |
- |
aspartam - metoda HPLC, |
- |
acesulfam - metoda HPLC, |
-
-
|
sacharyna - metoda HPLC,
cyklaminian-metoda HPLC
|
3. |
Zawartość patuliny - metoda HPLC, |
4. |
Zawartość fosforu, polifosforanów - metodą wagową, |
5. |
Zawartość alkoholu etylowego - metoda piknometryczna, |
- |
metylowego - metoda GC, |
- |
fuzli - metoda GC, |
- |
aldehydu octowego - metoda GC, |
- |
estrów - metoda GC, |
- |
cyjanowodoru - metoda spektrofotometryczna, |
6. |
Oznaczanie ekstraktu (metoda piknometryczna, refraktometryczna) |
7. |
Oznaczenie węglowodanów ogółem - metoda miareczkowa |
8. |
Oznaczenie węglowodanów przyswajalnych:błonnik pokarmowy - metoda enzymatyczna-wagowa, |
9. |
Oznaczenie azotu ogółem (w przeliczeniu na białko) metoda Kjeldahla |
10. |
Oznaczenie tłuszczu wolnego metoda Soxhleta - metoda ekstarkcyjno-wagowa |
11. |
Oznaczenie tłuszczu całkowitego metoda hydrolityczno,ekstrakcyjno-wagowa |
12. |
Oznaczenie wartości energetycznej produktów, |
13. |
Oznaczenie kwasowości ogółem i kwasowości lotnej - metody miareczkowe |
14. |
Oznaczenie popiołu całkowitego i nierozpuszczalnego w 10%HCL - metoda wagowa, |
15. |
Oznaczenie zawartości wody i suchej masy - metoda wagowa |
16. |
Określenie obecności szkodników, zanieczyszczeń organicznych, mineralnych i ferromagnetycznych, |
17. |
Oznaczenie zawartości chlorku sodu - metoda miareczkowa |
18. |
Oznaczenie stężenia jonów wodorowych (pH), |
19. |
Zawartość azotynów,azotanów |
- |
warzywa - metoda spektrofotometryczna |
- |
mleko,przetwory mleczne - metoda spektrofotometryczna |
- |
mięso,przetwory mięsne - metoda HPLC |
20. |
Metale szkodliwe dla zdrowia: |
- |
Pb i Cd - metoda GFAAS |
- |
As i Hg - metoda AAS |
21. |
Mikro i makroelementy: Na,Fe,Ca,Zn,Cu - metoda AAS |
Informacji w sprawie w/w badań udziela Kierownik Sekcji mgr inż. Katarzyna Kamieniecka - tel. 056/653-93-76 (77) w 51 |